Hopp til innholdet

Karol og Frank Olav sikrer bygg fulle av avansert teknologi

Her er det ingen mellomting. Enten fungerer utstyret eller så fungerer det ikke. Helgelandssykehusets verksted er et eldorado for teknologiinteresserte.

Stort sett ferdigredigert, men er ikke helt fornøyd (14).jpg

- Før i tiden var det kanskje to, tre knapper man slo av og på, men nå er sykehusets utstyr fullt av avansert teknologi, forteller Karol Andreasik. 

Karol og de andre medisinteknikerne utfører reparasjoner, service og vedlikehold av sykehusets utstyr og installasjoner. Med 3.500 medisintekniske enheter i Helgelandssykehuset, samt 8.500 behandlingshjelpemidler, blir ingen dager like. 

- Her er det ingen mellomting. Enten fungerer utstyret eller så fungerer det ikke. Vi leverer ikke fra oss noe før det er trygt, sier Karol. 

Selv om en del av arbeidet er planlagte servicer, oppstår det ofte akutte situasjoner som gjør at medisinteknikerne må slippe alt de har. 

- Du må ta akuttproblemene med en gang de oppstår. Da må vi bare springe. Om for eksempel CT-røntgen ikke fungerer, da har ikke lenger sykehuset en akuttfunksjon og ambulansene kan ikke komme inn. Da må du holde hodet kaldt. På røntgen, laboratorium og dialyse haster det å få ting reparert, forklarer Karol. 

Mindre fysisk belastning 

Kollega Frank Olav Grønaas har jobbet i sykehuset siden han ble ferdig med elektro på videregående. Interessen for fagfeltet kom via en eldre kamerat som likte å skru og fikse TV-apparater, radioer og annet elektronisk utstyr.  

image4zm6.png

Akkurat denne dagen pakker Frank Olav ut en ny kuvøse. Før den kan settes i drift må trykk, temperatur og funksjon testes. 

- Når vi får nytt utstyr tester vi det før det settes ut i drift. Det er litt artig. I tillegg til reparasjoner og service driver vi med litt nyanskaffelser og er med i innkjøpsprosesser. 

Svært få av kollegene hans har samme bakgrunn og mange velger retningen i voksen alder.  

- Flere elektrikere gir seg på grunn av helseproblemer, men da kan de gjerne komme hit. Her er det lite tunge løft og lite arbeid i himlinger, forteller Frank Olav. 

Slipper mange reisedøgn 

På store sykehus er det vanlig at medisinteknikerne spesialiserer seg innen ulike felt. I Helgelandssykehuset derimot må alle kunne litt om alt. 

- En annen ting som mange syns er bra, er at vi slipper mye reising. Ikke annet enn til ett og annet kurs, sier Karol. 

Stort sett ferdigredigert, men er ikke helt fornøyd (2).jpg

Ingen av medisinteknikerne går vakt, men det har hendt at de har blitt oppringt utenfor arbeidstid. 

- En gang jeg sto og skrudde på bilen min, ble jeg oppringt fra sykehuset, men hadde ikke mulighet til å kjøre. Da ble det sendt en taxi etter meg. Hadde det vært lov, ville det nok vært ganger vi kunne blitt hentet med helikopter, forteller Karol. 

Opplevelsen er nok et bevis på hvor viktig jobben han og kollegene gjør for å holde sykehusets utstyr i orden. 

MacGyver 

Humor og fagkunnskap blant kollegene går hånd i hånd. Det vitner blant annet bildet av MacGyver som henger på et skap om. 

Så ringer det i lomma til Karol. På telefonen blir det gitt en hastig beskjed.  

- De ringte fra operasjonsstua. En lysrack må byttes ut, det haster. 

Stort sett ferdigredigert, men er ikke helt fornøyd (9).jpg

 Avdelingsleder Bjørn Kjærstad roser arbeidsmiljøet i avdelingen, og sier faget er veldig allsidig.

- Det spenner fra mekanisk arbeid til IKT og data, og passer derfor veldig godt for folk med sans for praktisk arbeid, problemløsning og nøyaktighet.

Helsepersonell som jobber sammen

Livet på Helgeland

Å jobbe i Nord er ikke for alle. Besøk vår karriereportal å se hva Helgeland og Helgelandssykehuset har å by på. Kanskje er dette plassen for deg!